23 maj 2014

Obiad na weekend

czyli pieczona pierś kaczki podana na puree jabłkowym z sosem żurawinowym


Składniki :
  • 2 piersi kaczki 
  • 2 ząbki czosnku  ( lub 1 duży)
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego + 1-2 łyżki do żurawiny
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 3 łyżki oliwy
  • jabłka szara reneta
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki tyminaku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • żurawina ze słoiczka
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • + termometr
Przygotowanie :
  1. Mieszam : 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę miodu, 1/2 łyżeczki chili, 1/4 łyżeczki imbiru, 2 lub 3 ziela angielskie, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę octu winnego oraz skórkę otartą z połowy pomarańczy.
  2. Nacinam w kartkę skórę na kaczych piersiach, przyprawiam solą i pieprzem z każdej strony.
  3. Wkładam piersi do marynaty i wstawiam do lodówki na 2 godziny.
  4. Jabłka obieram, kroję w kostkę, wkładam do garnka, dodaję 2 łyżki masła i troszkę wody, podgotowuje na małym ogniu. Gdy będą miękkie, dodaję 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę tymianku, przyprawiam solą i pieprzem. Chwilę jeszcze gotuję, po czym miksuję za pomocą blendera. Odstawiam.
  5. Żurawinę ze słoiczka, sok wyciśnięty z pomarańczy ( na pół słoiczka, sok z połowy pomarańczy), łyżkę lub dwie miodu, 1 łyżeczkę tymianku, 1-2 łyżki octu balsamicznego, sól i pieprz - mieszam i podgrzewam.
  6. Kaczkę wyjmuję z marynaty, wycieram ręcznikiem papierowym, przyprawiam solą.
  7. Układam kaczkę skórką do dołu na rozgrzanej patelni z olejem . Smażę na małym ogniu 3 minuty, po czym obracam i smażę 2 minuty.
  8. Układam w naczyniu żaroodpornym skórką do góry i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni , piekę do czasu aż temperatura wewnętrzna wyniesie 65-67 stopni.
  9. Podgrzewam puree z jabłek i sos.
  10. Kaczkę po wyjęciu z piekarnika odkładam na 8 minut by odpoczęła.
  11. Na talerzu układam puree , kaczkę pokrojoną w plastry polewam sosem.
  12. I gotowe :)

Tu w wersji bez puree jabłkowego

Przepis powstał w oparciu o przepis na kaczkę ze strony kuchniagaty.pl
 

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka