11 maj 2014

Orientalne kebaby na patyku


Składniki :
  • mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przyprawy harissa
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia pół pęczka
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
Salsa :
  • 5 pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • limonka
  • pół cebuli
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków kolendry
  • 1/2 łyżeczki oliwy
  • 3-4 krople tabasco habanero ( lub świeża posiekana papryczka chili)
+ chlebki pita, sos kolendrowy z tego przepisu ( KLIK)

Przygotowanie :
  1. Do mięsa dodaję olej, przyprawę harissa, czosnek granulowany, posiekane listki bazylii przyprawiam solą i pieprzem.
  2. Mięso wyrabiam.
  3. Formuję ruloniki i nadziewam je na patyczki do szaszłyków.
  4. Chowam do lodówki na około 30 minut.
  5. Z pomidorów zdejmuję skórkę, pozbywam się pestek.
  6. Miąższ kroję w drobną kostkę. Cebulę, czosnek i kolendrę siekam. Łącze wszystko razem.
  7.  Przyprawiam solą, pieprzem, tabasco oraz sokiem z połowy limonki. Dodaję oliwę.
  8. Wszystko dokładanie mieszam. Odstawiam do lodówki na około 30 minut.
  9. Mięso grilluję na grillu elektrycznym na najwyższej mocy około 30 minut.
  10. Podaję z salsą, chlebkami pita, sosem kolendrowym i cząstkami limonki do skropienia mięsa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka