27 maj 2014

Truskawkowe szaleństwo

 czyli ptysie z sorbetem truskawkowym i bitą śmietaną

Składniki :
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • sorbet truskawkowy ( domowy lub gotowy kupiony )
  • śmietana do ubicia
  • truskawki
  • cukier puder
Przygotowanie :
  1. Szklankę wody wraz z margaryną rozpuszczam na małym ogniu.
  2. Gdy margaryna będzie rozpuszczona dodaję szklankę mąki i cały czas podgrzewając dosyć energicznie mieszam aż masa odklei się od brzegów i powstanie dosyć zwarte ciasto.
  3. Studzę.
  4. Do studzonego ciasta dodaję kolejno 4 jajka cały czas miksując. 
  5. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.
  6. Za pomocą szprycy ( lub worka, lub łyżeczki) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładam małe porcje ciasta . Odległość około 3 cm.
  7. Wstawiam do piekarnika na około 30-40 minut.
  8. Studzę.
  9. Śmietanę ubijam na sztywno.
  10. Truskawki kroję w plasterki.
  11. Ptysie rozcinam, do kilku wkładam gałkę sorbetu truskawkowego, do pozostałych bitą śmietanę i plasterek truskawki. Posypuję cukrem pudrem.
  12. I gotowe :)
Przepraszam za jakość i kompozycję zdjęć, ale tak bywa jak się śpieszę....

Milion smaków truskawek

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka