czyli pieczona pierś kaczki podana na puree jabłkowym z sosem żurawinowym
Składniki :
- 2 piersi kaczki
- 2 ząbki czosnku ( lub 1 duży)
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego + 1-2 łyżki do żurawiny
- 2-3 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 3 łyżki oliwy
- jabłka szara reneta
- 1 czubata łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki tyminaku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- żurawina ze słoiczka
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- + termometr
- Mieszam : 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę miodu, 1/2 łyżeczki chili, 1/4 łyżeczki imbiru, 2 lub 3 ziela angielskie, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę octu winnego oraz skórkę otartą z połowy pomarańczy.
- Nacinam w kartkę skórę na kaczych piersiach, przyprawiam solą i pieprzem z każdej strony.
- Wkładam piersi do marynaty i wstawiam do lodówki na 2 godziny.
- Jabłka obieram, kroję w kostkę, wkładam do garnka, dodaję 2 łyżki masła i troszkę wody, podgotowuje na małym ogniu. Gdy będą miękkie, dodaję 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę tymianku, przyprawiam solą i pieprzem. Chwilę jeszcze gotuję, po czym miksuję za pomocą blendera. Odstawiam.
- Żurawinę ze słoiczka, sok wyciśnięty z pomarańczy ( na pół słoiczka, sok z połowy pomarańczy), łyżkę lub dwie miodu, 1 łyżeczkę tymianku, 1-2 łyżki octu balsamicznego, sól i pieprz - mieszam i podgrzewam.
- Kaczkę wyjmuję z marynaty, wycieram ręcznikiem papierowym, przyprawiam solą.
- Układam kaczkę skórką do dołu na rozgrzanej patelni z olejem . Smażę na małym ogniu 3 minuty, po czym obracam i smażę 2 minuty.
- Układam w naczyniu żaroodpornym skórką do góry i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni , piekę do czasu aż temperatura wewnętrzna wyniesie 65-67 stopni.
- Podgrzewam puree z jabłek i sos.
- Kaczkę po wyjęciu z piekarnika odkładam na 8 minut by odpoczęła.
- Na talerzu układam puree , kaczkę pokrojoną w plastry polewam sosem.
- I gotowe :)
Tu w wersji bez puree jabłkowego
Przepis powstał w oparciu o przepis na kaczkę ze strony kuchniagaty.pl
|
Pyszne zestawienie!
OdpowiedzUsuń