Składniki :
Kopytka :
- 2 kg ziemniaków
- 3 jajka
- ok. 3 szklanek mąki oraz mąka do podsypywania
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- polędwiczka wieprzowa długa
- papryka słodka
- papryka ostra
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- żurawina ze słoiczka
- tymianek suszony
- sól, pieprz
- ocet balsamiczny ( na pół słoiczka 1 łyżka)
- Ziemniaki obieram, gotuję, studzę.
- Mielę w maszynce do mięsa.
- Na stolnicy układam zmielone ziemniaki, wbijam jajka, dodaje mąki i zagniatam.
- Gdy ciasto zagniecione, formuję rulony i nożem po skosie ucinam kopytka.
- Wrzucam na osolony wrzątek i gotuję do wypłynięcia.
- Studzę. Każdą kluskę przekrawam na pół i obsmażam na złoto na oleju.
- Polędwiczkę kroję, rozbijam dłonią, nacieram przyprawami , zalewam oliwą. Odstawiam na około 15 minut. ( jak się spieszę to nie odstawiam).
- Grilluje na grillu elektrycznym , można też po prostu usmażyć na zwykłej patelni.
- Żurawinę ze słoiczka przekładam do garnuszka, dodaję tymianek, sól, pieprz, ocet , podgrzewam mieszając.
- Podaję mięso, złociste kopytka i jako dodatek żurawinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka