5 cze 2014

Domowe lody truskawkowo - waniliowe



 Składniki :
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany 36 % lub 30 %
  • 1/2 kg - 3/4 kg truskawek
  • 50 g cukru pudru + 1 łyżka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki syropu waniliowego lub świeża wanilia
Przygotowanie :
  1. Truskawki miksuję z 50 g cukru pudru oraz sokiem z cytryny.
  2. Mascarpone miksuję z łyżką cukru pudru. Dodaję syrop waniliowy.
  3. Śmietanę ubijam na sztywno.
  4. Do mascarpone dodaję 3/4 zmiksowanych truskawek i dokładnie mieszam.
  5. Następnie dodaję ubitą śmietanę i delikatnie mieszam.
  6. Masę przelewam do pojemnika  z przykrywką i wstawiam do zamrażalnika na 2 godziny.
  7. Po upływie 2 godzin, mieszam masę i dodaję 1/4 zmiksowanych truskawek i ponownie mieszam. ( jeżeli wiecie, że Wasz zamrażalnik bardzo mocno i szybko mrozi to lepiej wyjąć lody po 60 czy 90 minutach).
  8. Wstawiam do lodówki na kolejne kilka godzin .
  9. Lody po wyjęciu są dosyć mocno zmrożone więc należy chwilę odczekać przed jedzeniem.


Inspiracją był przepis z gazety Moje gotowanie nr czerwiec 2014

2 komentarze:

  1. Domowe lody zdecydowanie są najlepsze. A te z truskawkami to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka