To jeden z moich ulubionych przepisów na ciasto, zarówno dlatego, że przygotowuje się je bardzo szybko jak i ze względu na smak.
Przepis Magdy Gessler na flan już dawno temu "podchwyciłam" z bloga Słodkie cuda.
Składniki: ( tortownica 26 cm)
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 6 jajek
- 6 łyżek oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 torebki cukru waniliowy
- jabłka i czereśnie
- masło + bułka tarta do tortownicy
- Wszystkie składniki miksuje na jednolitą masę.
- Torownicę smaruje tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
- Jabłka kroję w dużą kostkę, czereśnie dryluje. Jabłka układam na dnie tortownicy.
- Zalewam masą i wciskam w ciasto czereśnie. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45 minut.
pięknie wygląda to ciacho i z tego co wyczytałam nieskomplikowane, muszę wypróbować, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńnooo, jak dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuń