Polędwiczka pieczona z szałwią

Składniki :
  • polędwiczka wieprzowa długa
  • opakowanie boczku wędzonego w plastrach 
  • 5 - 6 ząbków czosnku
  • ziemniaki ( najlepiej małe)
  • pomidorki koktajlowe
  • masło 100 g
  • świeża szałwia posiekana
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • mielona wędzona ostra papryka ( może być zwykła ostra)
Przygotowanie :
  1. Czosnek kroję w plasterki, boczek - każdy plaster na około 5 części i obsypuję go papryką wędzoną ostrą.
  2. Polędwiczkę nacieram solą i pieprzem.
  3. Polędwiczkę nacinam w poprzek na całej długości ( wybierając miejsca nacięć trzeba mieć na uwadze, że po upieczeniu będziemy ją kroić w plastry).
  4. W każdą powstałą kieszonkę wkładam kawałek boczku i plasterek czosnku ( ja do większości nacięć włożyłam po dwa plasterki czosnku i po dwa boczku).
  5. Układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam oliwą.
  6. Ziemniaki szoruje , przecinam na pół ( jeśli małe , jeśli duże to na cztery części).
  7. Układam w koło mięsa, pomidorki rozrzucam na ziemniakach.  
  8. Całość skrapiam oliwą i przyprawiam solą i pieprzem.
  9. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 40 minut ( naczynie bez przykrywki).
  10. Masło wyjmuję z lodówki by było miękkie, dodaję do niego posiekaną szałwię , doprawiam solą i pieprzem, mieszam aż wszystko dobrze się połączy. Zawijam w folię, formując kształt wałka i wkładam do lodówki do czasu aż dobrze się zetnie.
  11. Po upływie 40 minut, wyjmuję naczynie z piekarnika, kroję masło na plasterki, kilka z nich układam na mięsie i ponownie wstawiam do piekarnika na 5 minut.
  12. Po upieczeniu, polędwiczkę kroję na plastry, podaję z ziemniakami, pomidorkami oraz plasterkami masła.
Źródło przepisu :
Przepis lekko zmodyfikowany według - przepisu z gazety Moje Gotowanie czerwiec 2014

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka