- polędwiczka wieprzowa długa
- opakowanie boczku wędzonego w plastrach
- 5 - 6 ząbków czosnku
- ziemniaki ( najlepiej małe)
- pomidorki koktajlowe
- masło 100 g
- świeża szałwia posiekana
- oliwa
- sól, pieprz
- mielona wędzona ostra papryka ( może być zwykła ostra)
- Czosnek kroję w plasterki, boczek - każdy plaster na około 5 części i obsypuję go papryką wędzoną ostrą.
- Polędwiczkę nacieram solą i pieprzem.
- Polędwiczkę nacinam w poprzek na całej długości ( wybierając miejsca nacięć trzeba mieć na uwadze, że po upieczeniu będziemy ją kroić w plastry).
- W każdą powstałą kieszonkę wkładam kawałek boczku i plasterek czosnku ( ja do większości nacięć włożyłam po dwa plasterki czosnku i po dwa boczku).
- Układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam oliwą.
- Ziemniaki szoruje , przecinam na pół ( jeśli małe , jeśli duże to na cztery części).
- Układam w koło mięsa, pomidorki rozrzucam na ziemniakach.
- Całość skrapiam oliwą i przyprawiam solą i pieprzem.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 40 minut ( naczynie bez przykrywki).
- Masło wyjmuję z lodówki by było miękkie, dodaję do niego posiekaną szałwię , doprawiam solą i pieprzem, mieszam aż wszystko dobrze się połączy. Zawijam w folię, formując kształt wałka i wkładam do lodówki do czasu aż dobrze się zetnie.
- Po upływie 40 minut, wyjmuję naczynie z piekarnika, kroję masło na plasterki, kilka z nich układam na mięsie i ponownie wstawiam do piekarnika na 5 minut.
- Po upieczeniu, polędwiczkę kroję na plastry, podaję z ziemniakami, pomidorkami oraz plasterkami masła.
Przepis lekko zmodyfikowany według - przepisu z gazety Moje Gotowanie czerwiec 2014
rewelacyjny pomysł:)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wygląda!
OdpowiedzUsuń