9 lip 2014

Ciasto czekoladowe z owocami



Składniki :
  • 230 g masła + do formy
  • 75 g + 75 g cukru
  • 3/4 torebki cukru waniliowego
  • 230 g gorzkiej czekolady
  • 9 łyżek mąki + do formy
  • 6 jajek
  • czereśnie ( około 600g )
  • czerwone porzeczki
Przygotowanie :
  1. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, odstawiam by lekko przestygła.
  2. Żółtka oddzielam od białek.
  3. Masło w temperaturze pokojowej miksuję z 75 g cukru i cukrem waniliowym.
  4. Dodaję czekoladę i żółtka uprzednio roztrzepane ze szczyptą soli. Miksuję.
  5. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję 75 g cukru i nadal miksuję. 
  6. Jedną trzecią piany dodaję do masy z czekoladą , delikatnie mieszam. 
  7. Mąkę przesiewam i dodaję do masy, mieszam. 
  8. Pozostałą część piany także przekładam do masy i dokładnie mieszam.
  9. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarowałam masłem i obsypałam mąką.
  10. Ciasto przekładam do formy i wciskam w nie wydrylowane czereśnie i porzeczki.
  11. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 minut.
Przepis pochodzi z miesięcznika Moje gotowanie, lipiec 2014 nr 7 (236)

4 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka