8 lip 2014

Tortilla po meksykańsku


 Składniki :
  • tortille
  • mięso mielone wieprzowe
  • puszka kukurydzy z czerwoną fasolą po meksykańsku
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • papryka wędzona ostra
  • przyprawa do kuchni meksykańskiej
  • ser żółty
Sosy :
  • jogurt grecki
  • majonez
  • sok z limonki
  • kolendra ( rozgniecione ziarna)
  • hariissa
  • chili
Przygotowanie :
  1. Na oleju podsmażam pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodaje mięso, podsmażam.
  2. Dodaję zawartość puszki, doprawiam i gotuje kilkanaście minut aż nadmiar wody wyparuje.
  3. Odstawiam do wystygnięcia.
  4. Pomidora kroję w drobną kostkę, dodaję do mięsa.Mieszam.
  5. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
  6. Przygotowuje sosy : rozdzielam opakowanie jogurtu na dwie miseczki, dodaję majonez.
  7. Do pierwszego sosu dodaję sok wyciśnięty z prawie całej limonki oraz kilka ziaren kolendry.
  8. Do drugiego sosu : dodaję przyprawę harissa i szczyptę chili.
  9. Obydwa sosy chowam do lodówki na kilka, kilkanaście minut.
  10. Na tortillę układam mięso, posypuje serem, zawijam i podpiekam w grillu-opiekaczu .
  11. Podaje z sosami.


1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka