Składniki :
- ciabatta (3 sztuki)
- pierś kurczaka
- roszponka
- czarne oliwki
- mozzarella w kulce
- parmezan
- krem do bruschetty Montalbano Delizia ai peperoni ( do kupienia w delikatesach włoskich Mantini - klik)
- szynka szwarcwaldzka
- oregano
- bazylia
- chili
- sok z połowy cytryny
- oliwa
- Połówki piersi kurczaka nacieram oregano, bazylią, chili , skrapiam sokiem z cytryny i smażę na patelni lub grilluje. Następnie kroję w plastry.
- Dół i górę ciabatty smaruję kremem do bruschetty.
- Na jednej połówce układam roszponkę, czarne oliwki pokroje w plasterki, posypuje startym parmezanem, układam paseczki szynki ( można dosłownie 2 minuty podsmażyć), kurczaka, plastry mozzarelli.
- Przykrywam górą bułki i wkładam do grilla - opiekacza aż sery się rozpuszczą.
- I gotowe :)
Niestety zaraz po posmarowaniu kanapki, miał miejsce mały wypadek i słoiczek się stłukł , skutecznie uniemożliwiając zarówno ponowne wykorzystanie kremu, jak i wykonanie zdjęć.
W kanapce smakował bardzo dobrze i idealnie komponował się z pozostałymi składnikami.
ojjj, lubimy też tak!!! dobre mięcho, zielone i niebo w gębie!!
OdpowiedzUsuń