Pavlova (pierwsza w życiu)

Pierwszy raz w życiu robiłam Pavlovę i udała mi się :) także dumna przedstawiam Wam moją bezę.
Skorzystałam z przepisu z bloga Moje wypieki (klik) .

Składniki :
  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 400 ml śmietany 30 %
  • borówki amerykańskie
  • maliny
  • cukier puder
Przygotowanie :
  1. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.
  2. Dodaję po łyżce cukru, nie przerywając miksowania.
  3. Dodaję ocet oraz mąką ziemniaczaną i ponownie miksuję.
  4. Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 26 cm.
  5. Układam pianę w okręgu, zgarniając boki do góry.
  6. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni , po 5 minutach - zmniejszam temperaturę do 150 stopni i piekę 90 minut.
  7. Uchylam lekko drzwi piekarnika i studzę bezę.
  8. Powinno się jak najdłużej studzić w piekarniku, mi jednak się śpieszyło więc studziłam około 40 minut w piekarniku a następnie około 90 minut na zewnątrz.
  9. Śmietanę ubiłam na sztywno, dodałam 2 płaskie łyżki cukru pudru.
  10. Ubitą śmietanę wyłożyłam na bezę , ułożyłam maliny i borówki, opruszyłam cukrem pudrem.
  11. I gotowe :) Była pyszna !!!!

7 komentarzy:

  1. Wygląda idealnie :) W ogóle nie widać, że to Twój debiut :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, aż się boję czy druga, która piekę dziś też będzie taka ładna.

      Usuń
  2. Pierwsza? Wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fenomenalna :) Gratuluję debiutu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję , nie ukrywam, że jestem dumna bo do wypieków mam dwie lewe ręce.

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka