Skorzystałam z przepisu z bloga Moje wypieki (klik) .
Składniki :
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka octu z białego wina
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 400 ml śmietany 30 %
- borówki amerykańskie
- maliny
- cukier puder
- Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.
- Dodaję po łyżce cukru, nie przerywając miksowania.
- Dodaję ocet oraz mąką ziemniaczaną i ponownie miksuję.
- Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 26 cm.
- Układam pianę w okręgu, zgarniając boki do góry.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni , po 5 minutach - zmniejszam temperaturę do 150 stopni i piekę 90 minut.
- Uchylam lekko drzwi piekarnika i studzę bezę.
- Powinno się jak najdłużej studzić w piekarniku, mi jednak się śpieszyło więc studziłam około 40 minut w piekarniku a następnie około 90 minut na zewnątrz.
- Śmietanę ubiłam na sztywno, dodałam 2 płaskie łyżki cukru pudru.
- Ubitą śmietanę wyłożyłam na bezę , ułożyłam maliny i borówki, opruszyłam cukrem pudrem.
- I gotowe :) Była pyszna !!!!
i znowu nie podzieliłaś się ;)))))
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie :) W ogóle nie widać, że to Twój debiut :)
OdpowiedzUsuńdzięki, aż się boję czy druga, która piekę dziś też będzie taka ładna.
UsuńPierwsza? Wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńFenomenalna :) Gratuluję debiutu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję , nie ukrywam, że jestem dumna bo do wypieków mam dwie lewe ręce.
Usuń