Paprykowe kotlety z zapiekanymi ziemniaczkami
Składniki :
- kotlety schabowe
- ziemniaki
- mozzarella w kulce ( nie z zalewy)
- 1 duży ząbek czosnku + 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej
- 1/2 łyżeczki chili
- przyprawa ognista w młynku - kilka przekręceń
- olej
- 1 łyżeczka oregano
- oliwa
Przygotowanie :
- Ziemniaki szoruje, kroję w grube plastry, nacieram oliwą wymieszaną z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę oraz łyżeczka oregano, zawijam każdy plaster w folię i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 60 minut.
- Kotlety lekko rozbijam.
- Mieszam papryki, przyprawę ognistą, i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku z olejem ( około 1-2 łyżek).
- Wkładam kotlety do marynaty i wstawiam do lodówki na 50 minut.
- Rozgrzewam elektrycznego grilla na maksymalny tryb grzania , układam kotlety , grilluję około 3-5 minut z każdej strony.
- Ziemniaki rozwijam z foli , układam na każdym plastrze startą na tarce o grubych oczkach mozzarellę i podpiekam aż ser się rozpuści.
- Podaję grillowane paprykowe kotlety i ziemniaki.
FAJNY PRZEPIS!
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM!