Pierś kaczki po polsku
Składniki :
- 2 piersi kacze
- ciasto francuskie
- 2 jabłka
- słoik żurawiny do mięs
- 3 średniej wielkości buraki
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki chili
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- cukier trzcinowy
- skóra otarta z 1/4 pomarańczy
Przygotowanie :
- 2 łyżki miodu, 4 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu, 1 łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę tymianku, skórkę otartą z 1/4 pomarańczy, 2 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki chili oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - dokładanie mieszam.
- Skórę na kaczce nacinam w kratkę. Przyprawiam z każdej strony solą i pieprzem. Wkładam do marynaty i chowam do lodówki na 2 godziny.
- Buraki obieram, kroję w kostkę, zalewam wrzątkiem tak by woda sięgała około 1 cm nad poziom buraków, dodaję 1 łyżkę octu i 1 łyżkę miodu. Gotuję pod przykryciem do miękkości.
- Ciasto francuskie kroję w prostokąty, kuję widelcem by zbytnio nie urosło i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 6 minut.
- Jabłka kroję w plastry.
- Na podpieczone ciasto układam kleks żurawiny, plaster jabłka i posypuję szczyptą cukru trzcinowego - wstawiam do piekarnika na około 5-8 minut.
- Ugotowane i ostudzone buraki miksuję na puree , doprawiam solą i pieprzem. Przekładam ponownie do garnka by podgrzać jak kaczka będzie gotowa.
- Piersi kacze odsączam za pomocą ręcznika papierowego, układam na rozgrzanej patelni z 1 łyżeczką oleju skórą do dołu. Smażę na małym ogniu 3 minuty, obracam kaczkę i smażę 2 minuty.
- Przekładam na naczynie żaroodporne skórą do góry i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 15 minut, tak by temperatura wewnętrzna mięsa wynosiła 65-67 stopni.
- Po wyjęciu kaczki, odstawiam na około 8-10 minut by mięso odpoczęło, następnie kroję w plastry.
- Podaję kaczkę, puree buraczkowe, ciasteczka z jabłkiem i konfiturę z żurawin
Bardzo fajny przepis :) Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPs. Zapraszam na mojego bloga kulinarnego: http://ugotujrazemznami.blogspot.com/
Fantastyczny przepis, kaczka wygląda doskonale! Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)
OdpowiedzUsuń