Menu :
- Chrupkie kąski z kurczaka podane z sosem czosnkowo- ziołowym i sosem chili
- Półmisek wędlin
- Koreczki z serem żółtym i dodatkami
- Koreczki a'la caprese
- Kanapki z pastą z pieczonego łososia
- Sałatka z kuskusem
- Sałatka z gruszką, camembertem i szynką szwarcwaldzką
- Truskawki z sosem balsamico
- Muffinki z wiśniami i czekoladą
1. Chrupiące kąski z kurczaka :
- pierś kurczaka
- panierka Chrupiący kurczak, klasyczny Kamis
- olej do smażenia
- sos czosnkowy i chili Winiary
Pierś kurczaka kroję na paseczki, wkładam do miski z wodą, a następnie do panierki . Smażę na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączam z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczników papierowych.
2. Półmisek wędlin :
- szynka Biebrzówka
- szynka chłopska
- szynka szwarcwaldzka
- salami
- kabanosy wędzone
3. Koreczki z serem żółtym:
- ser żółty
- oliwki
- ogórek konserwowy
- papryka czerwona
4. Koreczki a'la caprese:
- pomidorki koktajlowe
- mini mozzarelle z zalewy
- świeża posiekana bazylia wymieszana z olejem z awokado Greencado
Pomidorki przekrawam na pół, mozzarellę pozostawiam w całości. Na wykałaczkę nadziewam pomidorka i kulkę mozzarelli. Skrapiam bazylią z olejem.
5. Pasta z pieczonego łososia : ( przepis z bloga Kulinarna pasja )
- łosoś upieczony według tego przepisu - klik
- 6-8 kaparów drobno posiekane
- 4 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
- 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- biała cebula drobno posiekana
- 5 marynowanych pieczarek posiekanych
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
- kilka kropel tabasco
Łososia po upieczeniu siekam, dodaje wszystkie składniki, przyprawiam , mieszam. Odstawiam by smaki się "przegryzły". Smaruję bagietkę pastą.
6. Sałatka z kuskusem :
- kuskus zalewam wrzątkiem, solę i dodaję czubatą łyżkę oleju z awokado - odstawiam na 5 minut
- 3 ogórki małosolne pokrojone w kostkę
- papryka czerwona i żółta pokrojona w kostkę
- oliwki przekroje na pół
- pomidorki koktajlowe przekroje na pół
- czerwona cebula pokrojona w piórka
- bazylia drobno posiekana
- sok z połowy cytryny
- olej z awokado (Greencado)
- sól, pieprz, oregano suszone
Gdy kuskus gotowy, mieszam go za pomocą widelca. Łączę z pozostałymi składnikami, przyprawiam solą, pieprzem, oregano, sokiem z cytryny i 2 łyżkami oleju .
7. Sałatka z gruszką, camembertem, szynką:
- mix sałat
- gruszka pokrojona w pół plasterki
- ser camembert pokrojony w pół trójkąty
- szynka szwarcwaldzka pokrojona w paseczki
- sos : 1 łyżka oliwy, sok z połowy cytryny, świeżo zmielony pieprz, 2 czubate łyżeczki miodu, 3/4 łyżki octu balsamicznego .
Składniki łączę, polewam sosem , odstawiam.
8. Truskawki z balsamico
- truskawki odszypułkowane
- sos balsamiczny truskawkowy ( ja użyłam tego )
9. Babeczki z wiśniami i czekoladą
- do przygotowania z tego przepisu - klik
Dodatkowo :
- pieczarki marynowane
- ogórki konserwowe
- serwetki złożone w serduszka
- kieliszki plastikowe ( jednorazowe ) na szampana, do których włożyłam truskawkę
Jak złożyłam serwetkę w serduszko :
Wow impreza pełną parą, tyle smakowitości ze nie wiadomo na czym wzrok skupic
OdpowiedzUsuńsame pyszności
OdpowiedzUsuńmatkoo bosko, aleś się narobiła!! ile pyszności!!
OdpowiedzUsuń