1 lip 2014

Pierś kaczki po polsku



Składniki :
  • 2 piersi kacze
  • ciasto francuskie
  • 2 jabłka
  • słoik żurawiny do mięs
  • 3 średniej wielkości buraki
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • cukier trzcinowy
  • skóra otarta z 1/4 pomarańczy
Przygotowanie :
  1. 2 łyżki miodu, 4 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu, 1 łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę tymianku, skórkę otartą z 1/4 pomarańczy, 2 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki chili oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - dokładanie mieszam.
  2. Skórę na kaczce nacinam w kratkę. Przyprawiam z każdej strony solą i pieprzem. Wkładam do marynaty i chowam do lodówki na 2 godziny.
  3. Buraki obieram, kroję w kostkę, zalewam wrzątkiem tak by woda sięgała około 1 cm nad poziom buraków, dodaję 1 łyżkę octu i 1 łyżkę miodu. Gotuję pod przykryciem do miękkości. 
  4. Ciasto francuskie kroję w prostokąty, kuję widelcem by zbytnio nie urosło i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 6 minut.
  5. Jabłka kroję w plastry. 
  6. Na podpieczone ciasto układam kleks żurawiny, plaster jabłka i posypuję szczyptą cukru trzcinowego - wstawiam do piekarnika na około 5-8 minut.
  7. Ugotowane i ostudzone buraki miksuję na puree , doprawiam solą i pieprzem. Przekładam ponownie do garnka by podgrzać jak kaczka będzie gotowa.
  8. Piersi kacze odsączam za pomocą ręcznika papierowego, układam na rozgrzanej patelni z 1 łyżeczką oleju skórą do dołu. Smażę na małym ogniu 3 minuty, obracam kaczkę i smażę 2 minuty.
  9. Przekładam na naczynie żaroodporne skórą do góry i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 15 minut, tak by temperatura wewnętrzna mięsa wynosiła 65-67 stopni.
  10. Po wyjęciu kaczki, odstawiam na około 8-10 minut by mięso odpoczęło, następnie kroję w plastry.
  11. Podaję kaczkę, puree buraczkowe, ciasteczka z jabłkiem i konfiturę z żurawin

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis :) Na pewno spróbuję :)
    Ps. Zapraszam na mojego bloga kulinarnego: http://ugotujrazemznami.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny przepis, kaczka wygląda doskonale! Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka