2 sie 2014

Obiad na upał czyli prosto i orzeźwiająco



Podczas upałów, w ogóle nie jestem głodna... no ale trzeba coś jeść, dlatego staram się przygotowywać lekkie, orzeźwiające obiady i ten nie wątpliwie do takich należy :
zapraszam na marynowanego kurczaka w limonce upieczonego na grillu , podanego z salsą z pomidorów.

Składniki:
  • pierś kurczaka
  • sok z połowy limonki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 "źdźbła" trawy cytrynowej
  • 1 suszony liść limonki
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól morska ziołowa ( z młynka, kilka obrotów)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki szałwi
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 1-2 łyżki oliwy
Salsa :
  • 5 pomidorów obranych ze skórki, pozbawionych pestek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-8 listków kolendry
  • sok z połowy limonki
  • sól
  • pieprz
+ grzanki z chleba

Przygotowanie :
  1. Połówki piersi kurczaka nacieram wymieszaną marynatą, odstawiam do lodówki na min 20 minut, najlepiej na 2-3 godziny.
  2. Przygotowuje salsę, siekam miąższ pomidorów, czosnek, cebule , listki kolendry, mieszam, doprawiam sokiem z limonki, solą i pieprzem, chowam do lodówki na min. 30 minut, najlepiej na 1-2 godziny.
  3. Kurczaka odsączam z marynaty, grilluje na grillu elektrycznym na najwyższym stopniu grzania. Około 5 -7 minut z każdej strony.
  4. Kurczaka podaję w towarzystwie salsy i grzanek z chleba.

3 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka