Składniki :
- polędwiczka wieprzowa długa
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 3 szklanki wydrylowanych wiśni ( po za sezonem można użyć mrożonych)
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki cukru
- 150 ml bulionu wieprzowego
- sól, pieprz, szczypta cynamonu
Przygotowanie :
- Polędwiczkę kroję w plastry, rozbijam dłonią, przyprawiam solą, pieprzem i rozmarynem.
- Smażę na oleju, 3 minuty z każdej strony.
- Ocet balsamiczny wraz z cukrem umieszczam w rondelku, gotuje aż konsystencja będzie przypominała syrop .
- Dodaje szczyptę cynamonu i bulion, gotuje aż część sosu odparuje.
- Dodaje wiśnie, gotuje kilka minut około 5-8.
- Mąkę kukurydzianą mieszam z niewielką ilością wody i dodaje do sosu, dokładnie mieszam i gotuje aż sos zgęstnieje.
- Podaje smażoną polędwiczkę polaną wiśniowym sosem i pieczone ziemniaki.
Polędwiczki wpasowują się w dodatek owoców lub marynat słodkich.Super przepis .Zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńmieso i owoce jeszcze takiego zestawienie nie wykorzystałam w gotowaniu :) pozdrawiam i zapraszam :) http://pierwiasteksmaku.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń