10 sie 2014

Polędwiczka z wiśniowym sosem



 Składniki :
  • polędwiczka wieprzowa długa
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 3 szklanki wydrylowanych wiśni ( po za sezonem można użyć mrożonych)
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki cukru
  • 150 ml bulionu wieprzowego
  • sól, pieprz, szczypta cynamonu
+ pieczone ziemniaki

Przygotowanie :
  1. Polędwiczkę kroję w plastry, rozbijam dłonią, przyprawiam solą, pieprzem i rozmarynem. 
  2. Smażę na oleju, 3 minuty z każdej strony.
  3. Ocet balsamiczny wraz z cukrem umieszczam w rondelku, gotuje aż konsystencja będzie przypominała syrop .
  4. Dodaje szczyptę cynamonu i bulion, gotuje aż część sosu odparuje.
  5. Dodaje wiśnie, gotuje kilka minut około 5-8.
  6. Mąkę kukurydzianą mieszam z niewielką ilością wody i dodaje do sosu, dokładnie mieszam i gotuje aż sos zgęstnieje.
  7. Podaje smażoną polędwiczkę polaną wiśniowym sosem i pieczone ziemniaki.

Sztuka mięsa edycja letnia

2 komentarze:

  1. Polędwiczki wpasowują się w dodatek owoców lub marynat słodkich.Super przepis .Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. mieso i owoce jeszcze takiego zestawienie nie wykorzystałam w gotowaniu :) pozdrawiam i zapraszam :) http://pierwiasteksmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka