12 sie 2014

Karkówka z grilla marynowana w wódce





Składniki :
  • 4 kotlety karkowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki wódki
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • sól, pieprz, olej
+ masło solone, pieczone ziemniaki

Przygotowanie :
  1. Kotlety lekko rozbiłam . Przyprawiłam solą i pieprzem.
  2. Czosnek przecisnęłam przez praskę, wymieszałam z drobno posiekaną cebulą, wódką, ostrą papryką, chili, majerankiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz olejem ( około 3-4 łyżki).
  3. Kotlety włożyłam do marynaty ( najlepiej by postały całą noc) ja odstawiłam na około 3 godziny .
  4. Karkówkę odsączyłam z marynaty i grillowałam na grillu elektrycznym na najwyższej mocy, około 10 minut z każdej strony.
  5. Na grillowane kotlety kładę plaster solonego masła, podaję z pieczonymi ziemniakami.
Sztuka mięsa edycja letnia Grillowanie 2014

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka