20 sie 2014

Tymiankowy kurczak na smażonej aromatycznej papryce


Inspiracją i wzorem do przepisu był przepis znaleziony na stronie karmelowy.pl (tu)

Składniki :
  • pierś kurczaka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • pęczek tymianku
  • 1/4 kostki masła
  • 2 czerwone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • świeża bazylia
  • oregano, bazylia , sól, pieprz
  • oliwa
  • kuskus
Przygotowanie :
  1. Paprykę kroję w paseczki, cebulę w pół plasterki, wrzucam na rozgrzaną oliwę przyprawiam solą i pieprzem i chwilę podsmażam.
  2. Dodaję łyżkę cukru pudru, podsmażam około 4 minut.
  3. Dodaję 3 łyżki octu z czerwonego wina, mieszam podsmażam około  3 minut, dodaję około łyżki oliwy i na małym ogniu podsmażam kilka minut aż papryka zmięknie ( ale nadal pozostanie al'dente).
  4. Siekam bazylię, dodaję do papryki, dokładnie mieszam i po około minucie, przekładam paprykę do garnka ( można zostawić na patelni, ja jej potrzebowałam do smażenia kurczaka).
  5. Kurczaka lekko rozbijam tak by cały kawałek miał mniej więcej taką samą grubość.
  6. Przyprawiam solą i pieprzem. Wkładam do miski.
  7. 2 obrane ząbki czosnku lekko gniotę ( za pomocą tłuczka do mięsa) , dodaję czosnek do kurczaka oraz 3/4 przygotowanych gałązek tymianku, zalewam około 3 łyżkami oliwy i odstawiam pod przykryciem na ok. 30 minut .
  8. Rozgrzewam patelnię, kładę kurczaka z oliwą i tymiankiem, ząbki czosnku układam na filecie, obsmażam na złoty kolor, ( gdy obracam kurczaka , ponownie ząbki czosnku układam na nim).
  9. Na patelnię dokładam pozostały tymianek, posypuję suszonym oregano, kładę 1/4 kostki masła w tym po plasterku na filet, czosnek zdejmuję z kurczaka i układam na patelni,. Przykrywam przykrywką, ustawiam najmniejszy ogień i tak trzymam około 10-15 minut aż kurczak się usmaży ale będzie soczysty.
  10. Kuskus zalewam osolonym wrzątkiem, dodaję łyżkę oliwy, zostawiam na 5 minut. Następnie przyprawiam oregano i bazylią.
  11. Papryki w garnku, podgrzewam. 
  12. Podaję : papryki, na których układam kurczaka, obok kuskus.

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka