21 sie 2014

Drobiowe szaszłyki w sosie orzechowym

Przepis znalazłam na stronie karmelowy.pl (tu)

Smak kurczaka i sosu jest ciekawy i jak dla mnie bardzo oryginalny. Wart spróbowania.

Składniki :
  • pierś kurczaka
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 1/2 łyżki octu z białego wina
  • 1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego
  • 1 1/2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki wody + 1/3
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 1/2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1/3 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki masła orzechowego 
+ ryż

Przygotowanie :
  1.  Do miski dodaję : starty imbir, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, ocet z białego wina, sos sojowy, olej, 1/2 szklanki wody, brązowy cukier, chili, sos Worcestershire - bardzo dokładnie wszystko mieszam.
  2. Kurczaka kroję w kostkę, wkładam do miski z marynatą, mieszam i odstawiam do lodówki na około 3 godziny.
  3. Po upływie czasu, kurczaka nadziewam na patyczki do szaszłyków a resztę marynaty przelewam do garnka.
  4. Następnie dodaję miód, masło orzechowe oraz 1/3 szklanki wody, dokładanie mieszam i gotuje do czasu aż sos ładnie zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i odstawiam.
  5. Szaszłyki układam na grillu elektrycznym i grilluje około 10-13 minut.
  6. Podaję : szaszłyki polane sosem i ryż.

4 komentarze:

  1. Sos ma piękny kolor, a w połączeniu z piersią kurczaka musiał obłędnie smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie połączenia smakowe, bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm.. całość wygląda bardzo smakowicie :) na pewno wypróbuję przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wyglądają, na pewno są przepyszne...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka