Składniki :
- 1 kg śliwek węgierek
- 1 duża czerwona cebula
- 50g suszonej żurawiny
- 125 ml octu z czerwonego wina
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 150 g cukru
- łyżeczka soli
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 4 gałązki świeżego tymianku
- pieprz
- Śliwki dryluje i drobno siekam.
- Przekładam do garnka, zasypuję cukrem i solą, mieszam i odstawiam na 1-2 godziny.
- Cebulę drobno siekam , dokładam do śliwek.
- 125 ml octu z czerwonego wina dodaję do śliwek, mieszam.
- Włączam gaz , doprowadzam do wrzenia i gotuję około 30 minut.
- Dodaję tymianek suszony i świeży, ocet balsamiczny, żurawinę, przyprawiam pieprzem, mieszam podgrzewam kolejne 5 minut.
- Gorące przekładam do słoików, dobrze zakręcam, odwracam słoik do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka