3 wrz 2014

Ciasto ze śliwkami, bez miksera, łatwe i pyszne...



Przepis na ciasto znalazłam na stronie Moje Wypieki (tu)

Składniki :
  • szklanka śmietany 18%
  • 3/4 szklanki drobnego cukru w temperaturze pokojowej
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • śliwki wegierki
Przygotowanie :
  1. Masło wraz z mlekiem umieszczam w garnku i na małym ogniu podgrzewam, aż masło się rozpuści. Odstawiam by lekko przestygło i przelewam do szklanki.
  2. Mąkę przesiewam wraz z proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. W dużej misce jajka roztrzepuje za pomocą rózgi, dodaję śmietanę, cukier i aromat waniliowy, mieszam aż wszystkie składni dobrze się połączą.
  4. Dodaję 1/3 mąki, mieszam, 1/3 mleka i mieszam i ponownie .. do wyczerpania mąki i mleka.
  5. Blachę smaruje masłem, wyłożyłam papierem do pieczenia. 
  6. Przelałam ciasto do formy, ułożyłam połówki śliwek przeciętą częścią do góry.
  7. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na około 50 minut.
Śliwka - robaczywka!

3 komentarze:

  1. Proste i szybkie! Po przeczytaniu tego przepisu nabrałam ochoty na clafoutis ze śliwkami;) Pozdrawiam www.drinkeatlive.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie łatwe ciacha :) muszę wypróbować bo coś śliwki za mną chodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka