Pijana karkówka w asyście warzyw



Inspiracją w znaczącym stopniu był przepis znaleziony na stronie Paka smaku (klik)

Składniki :
  • 4 rozbite kotlety karkowe
  • 50 ml whisky ( u mnie Grant's Cask editions)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 czubata łyżeczki chili
  • 3 plasterki świeżego imbiru
  • sól, pieprz
  • olej do posmarowania grilla
Cukinia :
  • 1 cukinia
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • łyżeczka musztardy farncuskiej
  • łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • pieprz
Marchewka:
  • 1 duża marchewka
  • łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
+ grillowane pity oraz tzatziki

Przygotowanie :
  1. Whisky mieszam z miodem, chili, imbirem, solą i pieprzem. Wkładam kotlety do marynaty i chowam do lodówki na około 60 minut.
  2. Cukinię myję i za pomocą obieraczki do warzyw tnę ją na wstążki. 
  3. Gotuje wodę ( w czajniku), przelewam wrzątek do miski-garnka i wrzucam moje wstążki z cukinii na około 1-2 minuty. Następnie przekładam je do zimnej wody na również około 2 minuty.
  4. Bazylię siekam i posypuje odsączoną cukinię.
  5. Przygotowuje sos : jogurt mieszam z musztardą, miodem, czosnkiem, skórką oraz pieprzem. 
  6. Cukinię będę polewać sosem przed podaniem.
  7. Marchewkę obieram, a następnie za pomocą obieraczki przygotowuje wstążki.
  8. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję cukier i wkładam marchewkę, chwile podsmażam na małym ogniu, mieszając aż marchewka lekko zmięknie. Zdejmuję z patelni.
  9. Rozgrzewam grill elektryczny, smaruje go olejem i układam odsączone z marynaty kotlety, grilluje około 20 minut.
  10. Podaje : karkówkę, wstążki z marchewki, wstążki z cukinii polane sosem, grillowaną pitę oraz tzatziki. 

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka