22 paź 2014

Pikantny serowy pęczak i grillowana polędwiczka



Składniki :
  • kasza pęczak
  • ser grana padano
  • świeża papryczka chili
  • 2 duże ząbki czosnku + 1
  • łyżka masła
  • polędwiczka wieprzowa długa
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej szałwi
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z chili, czosnkiem i oregano
  • 3 łyżki oliwy + 1-2 łyżki
  • sól, pieprz
Przygotowanie :
  1. W misce mieszam 3 łyżki oliwy, łyżeczkę szałwii, oregano, 2 łyżeczki suszonych pomidorów, 1 pokrojony ząbek czosnku, 4 gałązki tymianku, sól i pieprz.
  2. Polędwiczkę kroję w plastry i rozbijam dłonią. Wkładam do marynaty i odstawiam w temp pokojowej na 30-40 minut.
  3. Czosnek i chili drobno siekam.
  4. Gotuje pęczak : 1 szklankę kaszy płuczę. Do garnka wlewam 2 szklanki wody i zagotowuje.
  5. Gdy woda wrze dodaję łyżkę masła i sól, mieszam i wsypuje kaszę, na dużym ogniu gotuje mieszając aż poziom wody zrówna się z kaszą. 
  6. Wtedy garnek przykrywam - przykrywką i gotuje na najmniejszym gazie , mieszając 15 minut.
  7. Polędwiczki grilluje na grillu elektrycznym około 10-15 minut.
  8. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję posiekany czosnek i chili, chwilę podsmażam.
  9. Ser ścieram na tarce o małych oczkach.
  10. Gdy kasza ugotowana przekładam ja na patelnię z gorącą oliwą , energicznie mieszam, wsypuję ser i ponownie mieszam.
  11. Podaję : pęczak i polędwiczki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka