4 gru 2014

Moja najlepsza kaczka !!!!


Nie mam odpowiedniego sprzętu, pewnie też umiejętności fotograficznych i estetycznych ale musicie mi uwierzyć, że to najlepsza kaczka jaką udało mi się przygotować ! Jest (była) idealna !!!!

Kaczka podana na jabłkach z aromatycznym ryżem.

Składniki :
  • 2 piersi kacze
  • 3 jabłka
  • 2 torebki ugotowanego ryżu o 3 minuty krócej niż zalecane na opakowaniu
  • termometr kuchenny
Przyprawy do kaczki :
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 czubate łyżki majeranku
  • 1 płaska łyżka tymianku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa ognista w młynku ( firmy Kamis, polecam jej zakup bo jest bardzo dobra i trudno ją zastąpić )
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
Przyprawy do ryżu :
  • szczypta szałwii
  • szczypta tymianku
  • szczypta majeranku
  • szczypta estragonu
Przygotowanie :
  1. Kaczkę myję, osuszam, jeśli potrzeba "odpierzam". Nacinam skórę w kartkę.
  2. Do miski wsypuję : majeranek, tymianek, sól ( u mnie z młynka ale około 7 przekręceń), pieprz ( mało, również z młynka około 2 przekręcenia), mieszankę ognistą ( sporo, około 10 przekręceń), dodaję czosnek i za pomocą rąk wyrabiam mieszankę aż połączy się z czosnkiem.
  3. Przygotowaną mieszankę przypraw wcieram w kaczkę z obydwu stron. Robię to dosyć dokładnie.
  4. Piersi układam w płaskim naczyniu i skrapiam kilka krotnie oliwą oraz octem balsamicznym . Chowam do lodówki na 2 godziny.
  5. Piekarnik rozgrzewam na 220 stopni.
  6.  Ugotowany ryż wyjmuję z torebek i przekładam do małego naczynia żaroodpornego, doprawiam szczyptami : szałwii, tymianku, majeranku, estragonu. Dodaję 4-6 łyżek wody i mieszam. Nakrywam przykrywką.
  7. Jabłka kroję w kostkę.
  8. Na patelnie wlewam około łyżki oleju i rozprowadzam go za pomocą ręcznika papierowego, dobrze rozgrzewam patelnię.
  9. Układam piersi kacze skórką do dołu na patelni na dużym ogniu i kontrolując czy skórka się nie pali, podsmażam przez 3-4 minuty, przewracam na drugą stronę i podsmażam kolejne 2 minuty.
  10. Kaczkę przekładam do płaskiego żaroodpornego naczynia ( bez przykrywki) i wstawiam do piekarnika. Czas pieczenia zależy od grubości/wielkości piersi. Dążymy do osiągnięcia temp wewnętrznej 60-62 stopnie. U mnie przy piersiach o wadze 350 g pieczenie trwało około 15-20 minut. 
  11. Ryż wkładam do piekarnika na 10-15 minut ( pod przykryciem).
  12. Jabłka przekładam na patelnie po smażeniu kaczki ( na tłuszcz i resztki przypraw) i podsmażam je kilka minut aż zmiękną.
  13. Kaczkę po upieczeniu odkładam na 5 minut , po czym kroję w plastry. 
  14. Podaję : ryż, jabłka na których układam plastry kaczki.

3 komentarze:

  1. Twoja kaczka wygląda przecudnie :)
    Odpowiednio wypieczona, ale nie za sucha, o pięknym kolorze :)
    skoro takie wrażenia są po obejrzeniu zdjęć, to wolę nie myśleć jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje :) jestem z niej wyjątkowo dumna a czytając Twój komentarz jeszcze bardziej jestem dumna :)

      Usuń
  2. Fanką kaczki nie jestem. Szczerze powiem, ze jej nie lubię, ale jestem czasami pod presją mojego męża który uwielbia. Chętnie kiedyś skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka