7 gru 2014

Pikantne grillowane żeberka + oryginalne ziemniaki


Na początek małe wyznanie .. cierpię ostatnio ( pewnie tak jak my wszyscy ) na brak dziennego światła. Nie mam czym się doświetlić i na dodatek coś mi nie wychodzą  zdjęcia ani estetyczne ułożenia jedzenia na talerzu...  Nie mniej jednak zapewniam Was, że wszystkie publikowane potrawy były bardzo smaczne i są warte odtworzenia. 

Składniki :
  • żeberka
  • pół opakowania ketchupu pikantnego ( proporcje zależą od ilości mięsa)
  • 3 czubate łyżki płynnego miodu
  • 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżeczki lub 2 łyżki chili ( w zależności od stopnia ostrości jaki chcemy uzyskać)
  • olej do posmarowania grilla ( patelni grillowej lub foli/papieru w piekarniku)
+ ziemniaki z tego przepisu - http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/06/oryginalny-ziemniak.html

Przygotowanie :
  1. Składniki marynaty : ketchup, miód, imbir, czosnek, chili, sos sojowy-  dokładnie mieszam.
  2. Żeberka kroję w kawałki i nacieram marynatą. 
  3. Chowam do lodówki - im dłużej tym lepiej , idealnie na całą noc, ale ja zazwyczaj odstawiam na godzinę czy też dwie.
  4. Rozgrzewam elektrycznego grilla, smaruje go olejem i układam żeberka. ( można spróbować na patelni lub w piekarniku )
  5. Grilluje aż będę gotowe , około 40-50 minut.
  6. Podaję z ziemniakami ze śmietaną i sosem chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka