20 sty 2015

Polędwiczka z sosem śmietanowo - musztardowym z zielonym pieprzem


Składniki :
  • polędwiczka wieprzowa długa
  • zielony pieprz w zalewie 30 g
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 czubata łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka tymianku suszonego
  • chili w płatkach z młynka
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • oliwa
+ pieczone ziemniaki lub inne dodatki

Przygotowanie :
  1. Polędwiczkę kroję w plastry i rozbijam dłonią. Przyprawiam solą , pieprzem, tymiankiem, chili, cząbrem i czosnkiem. 
  2. Mięso umieszczam w misce i polewam oliwą . Odstawiam pod przykryciem na około 20 minut w temperaturze pokojowej.
  3. Mięso grilluję na grillu elektrycznym 5 minut z każdej strony. Można też usmażyć mięso na patelni po 3 minuty z każdej strony.
  4. Na patelnię wsypuję dobrze odsączony  z zalewy pieprz , dodaję 200 ml śmietany i musztardy, dobrze mieszam i gotuję. 
  5. Gotuje mieszając aż sos będzie gęsty.
  6. Podaję plastry mięsa, polane sosem z pieczonymi ziemniakami.

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka