21 sty 2015

Schab po włosku


Zapraszam na schab po włosku czyli schab z serem mozzarellą zawinięty w szynkę prosciutto podany na tortellini z serami i pesto bazyliowym.

Składniki :
  • 2 plastry schabu
  • 2 plastry sera mozzarella ( z kulki nie z zalewy)
  • szynka prosciutto (parmeńska) 6 plastrów
  • tortellini z nadzieniem serowym ( domowe lub  gotowe)
  • pesto ( domowe lub gotowe)
  • świeża szałwia ( ewentualnie bazylia)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Przygotowanie :
  1. Schab rozbijam na stosunkowo cienkie kotlety . Przyprawiam solą i pieprzem.
  2. Na połowie mięsa układam plaster mozzarelli i kilka listków szałwii po czym przykrywam drugą częścią mięsa. 
  3. Dobijam tłuczkiem boki "koperty" tak by tworzyły jedną całość.
  4. Zawijam w szynkę .
  5. Na patelni rozgrzewam oliwę i wkładam kilka listków szałwii, układam mięso .
  6. Obsmażam po 2 minuty z każdej strony, nakrywam przykrywką, zmniejszam ogień do minimum i smażę pod przykryciem około 6-10 minut.
  7. Podaję z  tortellini i skrapiam całość ( czego nie zrobiłam przed zdjęciem) pesto.

3 komentarze:

  1. Lubię włoskie klimaty. Częściej niż ze schabem, eksperymentuję w tym klimacie z kurczakiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pysznie wygląda ten schab! Uwielbiam włoską kuchnię :)

    Pozdrawiam i zapraszam na konkurs:http://alterations-passion.blogspot.com/2015/01/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro robię Twój schab, będzie super obiad.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka