Nadziewana pita w greckim stylu


Składniki :
  • pierś kurczaka 
  • papryka pokrojona w paseczki
  • oliwki pokrojone w paseczki
  • czerwona cebula pokrojona w piórka
  • rukola
  • ser żółty starty na tarce o grubych oczkach
  • ser feta ( twardy) starty na tarce o grubych oczkach
  • jogurt grecki duże opakowanie
  • czosnek przeciśnięty przez praskę
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • oregano
  • bazylia
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • oliwa
  • pita
Przygotowanie :
  1. Kurczaka kroję w cieniutkie paski. 
  2. W misce mieszam połowę jogurtu greckiego z oregano, bazylią, pieprzem cytrynowym, solą i sokiem wyciśniętym z cytryny. 
  3. Do miski wkładam kurczaka i odstawiam na kilka minut lub dłużej. Najlepiej na min 30 minut .
  4. Odsączam kurczaka z marynaty i smażę na niewielkiej ilości oliwy.
  5. Pozostały jogurt grecki mieszam z czosnkiem oraz startą na tarce o grubych oczkach fetą.
  6. Pity podgrzewam w piekarniku.
  7. Nadziewam kurczakiem, warzywami, dodaję ser żółty i sos. 
  8. I gotowe :)

3 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka