4 lut 2015

Walentynkowa Pavlova




Składniki :
  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 400 ml śmietany 30 % ( najlepiej płynnej)
  • cukier puder
  • owoce
Przygotowanie :
  1. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.
  2. Dodaję po łyżce cukru, nie przerywając miksowania.
  3. Dodaję ocet oraz mąką ziemniaczaną i ponownie miksuję.
  4. Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy 21 cm.
  5. Układam pianę w okręgu, zgarniając boki do góry.
  6. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 130 stopni , po 5 minutach - zmniejszam temperaturę do 100 stopni i piekę 3 godziny.
  7. 5 -10 min po wyłączeniu piekarnika uchylam lekko drzwiczki i studzę bezę przez ok 40 minut.
  8. Kontynuuje studzenie po za piekarnikiem około 30-40 minut.
  9. Śmietanę ubiłam na sztywno, dodałam 2 płaskie łyżki cukru pudru.
  10. Ubitą śmietanę wyłożyłam na bezę , ułożyłam owoce opruszyłam cukrem pudrem.
  11. I gotowe :)
Źródło przepisu : (klik)

Moje rady odnośnie pieczenia Pavlovej :






Walentynkowe menu

4 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka