29 sty 2015

Ekspresowy gyros wieprzowy z aromatycznym ryżem


Składniki :
  • polędwiczka wieprzowa długa
  • 1 łyżka harissy
  • 1 czubata łyżeczka curry + curry do ryżu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól ziołowa
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • oliwa
  • masło
  • ryż
+ sosy - czosnkowy i pikantny ( w obydwu przypadkach jogurt grecki+ majonez , plus czosnek i oregano oraz świeże zmiksowane chili)

Przygotowanie :
  1. Harissę, curry, oregano, kolendrę, sól, czosnek mieszam. 
  2. Mięso kroje w paski. 
  3. Rozgrzewam patelnię z oliwą i wkładam mięso, obsmażam z obydwu stron.
  4. Gdy mięso zarumienione, dodaję około łyżki masła i pod przykryciem podduszam na małym ogniu około 10 minut.
  5. Ryż gotuje krócej niż należy o 3 minuty.
  6. Po ugotowaniu wsypuję go do naczynia żaroodpornego, dodaję 6 -8 łyżek wody oraz około 1 łyżki curry, mieszam. Nakrywam pokrywką i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na 10-15 minut. Tak przygotowany ryż jest niezwykle aromatyczny.
  7. Podaję mięso, ryż i dwa sosy.

4 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka