21 lut 2015

Wytrawne naleśniki czyli szybki obiad



 Składniki:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 3/4 - 1 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • łyżka oleju
  • mozzarella ( nie z zalewy)
  • szynka parmeńska
  • oliwki czarne
  • pomidorki koktajlowe
  • oregano suszone
  • bazylia suszona
  • jogurt grecki
  • czosnek 
  • papryczka chili
Przygotowanie :
  1. Przygotowuje ciasto na naleśniki : jajka , wodę, mleko, mąkę miksuje.
  2. Dodaję łyżkę oleju i ponownie miksuję.
  3. Rozgrzewam patelnię z odrobiną oleju i smażę naleśniki.
  4. Mozzarellę ścieram na tarce o grubych oczkach , szynkę kroję w paseczki, oliwki w plasterki.
  5. Na każdy naleśnik układam mozzarellę, szynkę i oliwki. Składam na pół i podgrzewam na patelni.
  6. Przygotowuje sosy : połowę jogurtu mieszam z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oregano i bazylią. Pozostały jogurt miksuję z papryczką chili.
  7. Pomidorki kroję.
  8. Podaję naleśniki, polane sosami i ułożonymi na nich pomidorkami.

5 komentarzy:

  1. naleśniki kocham pod każdą postacią :) Twoje wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis :) Ja pominę tylko szynkę parmeńską i zrobię naleśniki według Twojej receptury.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham naleśniki w takim wydaniu koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja ostatnio nawet częściej jadam naleśniki w wersji wytrawnej niż słodkiej - na obiad właśnie nadają się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka