- masło miękkie 90g
- cukier 1/3 szklanki
- mąka 3/4 szklanki
- kakao niesłodzone 30g
- orzechy laskowe zmielone 50 g
- jajko 1 szt.
- esencja waniliowa 1-2 łyżeczki
+ olej do posmarowania papieru do pieczenia
+ ewentualnie cukier puder do posypania
1. Zmiksować masło wraz z cukrem , jajkiem i esencją waniliową na puszystą masę.
2. Dodać mąkę, kakao oraz orzechy.
3. Wyrobić ciasto - powinno być jednolite.
4. Uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. godzinę ( optymalnie 2 godz.)
5. Ciasto rozwałkować na obficie wysypanej mąką stolnicy ( ciasto ma tendencję do przyklejania się do wszystkiego). Grubość ciasta rozwałkowanego to około 3-5 mm.
6. Wyciąć dowolne kształty.
7. Ciasteczka ułożyć na posmarowanym odrobiną oleju papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 10 minut.
Ciasteczka szybko się pieką i również szybko się przypalają więc po około 5 minutach najlepiej stać przy piekarniku.
8. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, bądź cukrem pudrem wymieszanym z kakao lub... jest wiele możliwości.
Przepis zmodyfikowany na podstawie - Treats. Just great recipes. Chocolate. Imprint, 2007
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka