Orientalne polędwiczki
Składniki :
- polędwiczka wieprzowa długa
- ryż parboiled 2 torebki
- olej słonecznikowy 3 łyżeczki ( tylko wtedy gdy chcemy marynować)
- ocet balsamiczny 2 łyżeczki
- zioła prowansalskie 2 łyżeczki
- tymianek 1 łyżeczka
- czosnek staropolski ( granulowany ) 1 łyżeczka
- oregano 2 łyżeczki
- papryka ostra 2 łyżeczki
- kolendra suszona 5 ziarenek
- sok z cytryny 2 łyżeczki
- pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
- masło 2 łyżki
- curry 2-4 łyżeczki
- jogurt bałkański 1/2 pojemniczka
- majonez 2 łyżki
- czosnek 2 - 3 ząbki
Przygotowanie :
1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry a następnie w paseczki.
2. W pojemniczku mieszamy : ocet, zioła, tymianek, czosnek, oregano, paprykę, kolendrę, sok z cytryny i pieprz cytrynowy oraz olej ( jeżeli chcemy marynować).
3. Marynatą zalewamy mięso, dokładnie mieszamy i .. albo smażymy na rozgrzanym maśle albo wstawiamy do lodówki i marynujemy np. całą noc, następnie wyjmujemy i smażymy na rozgrzanym maśle. Smażymy nie za długo, gdy mięso się zarumieni zmniejszamy ogień.
4. Ryż gotujemy dodając 2-4 łyżeczki curry do wody.
5. Przygotowujemy sos : jogurt mieszamy z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
6.Wykładamy na talerze mięso, ryż i sos :)
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
no, no... smakowite!
OdpowiedzUsuń