Pity nadziewane kurczakiem i dodatkami doprawione sosem czosnkowym





Składniki:
  • pity gotowe
  • ser żółty w kostce 
  • sałata lodowa
  • oliwki
  • jogurt bałkański
  • majonez
  • czosnek
  • pierś kurczaka
  • papryka ostra 2 łyżki
  • chili w proszku 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie 2 łyżeczki
  • tymianek 1 łyżeczka
  • zioła do drobiu 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • 2 łyżki oliwy + do smażenia
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Pierś kurczaka ( podwójną) myję, osuszam, oczyszczam i przekrawam na pół.
  2. W naczyniu mieszam : paprykę, chili, tymianek, zioła, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz tak by powstała gęsta pasta.
  3. Nacieram ją dokładnie kurczaka i kładę na rozgrzanej oliwie. Smażę kilka minut pod przykryciem.
  4. Sałatę lodową kroję, oliwki także.
  5. Jogurt bałkańskim mieszam z majonezem ( proporcje na mały kubeczek jogurtu około 2-3 łyżeczek majonezu) i czosnkiem ( 2 ząbki).
  6. Ser ścieram na tarce o najdrobniejszych oczkach.
  7. Gdy kurczak się kończy smażyć, wkładam pity do piekarnika by się podgrzały.
  8. Kroję kurczaka w plastry.
  9. Do pity wkładam : sos, dokładnie go rozprowadzam po ściankach, troszkę sera, kurczaka, oliwki, sałatę, kurczaka, sos i ser. ( oczywiście kolejność jest dowolna).





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka