Składniki:
- pity gotowe
- ser żółty w kostce
- sałata lodowa
- oliwki
- jogurt bałkański
- majonez
- czosnek
- pierś kurczaka
- papryka ostra 2 łyżki
- chili w proszku 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie 2 łyżeczki
- tymianek 1 łyżeczka
- zioła do drobiu 1 łyżeczka
- sok z cytryny 2 łyżeczki
- 2 łyżki oliwy + do smażenia
- sól, pieprz
- Pierś kurczaka ( podwójną) myję, osuszam, oczyszczam i przekrawam na pół.
- W naczyniu mieszam : paprykę, chili, tymianek, zioła, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz tak by powstała gęsta pasta.
- Nacieram ją dokładnie kurczaka i kładę na rozgrzanej oliwie. Smażę kilka minut pod przykryciem.
- Sałatę lodową kroję, oliwki także.
- Jogurt bałkańskim mieszam z majonezem ( proporcje na mały kubeczek jogurtu około 2-3 łyżeczek majonezu) i czosnkiem ( 2 ząbki).
- Ser ścieram na tarce o najdrobniejszych oczkach.
- Gdy kurczak się kończy smażyć, wkładam pity do piekarnika by się podgrzały.
- Kroję kurczaka w plastry.
- Do pity wkładam : sos, dokładnie go rozprowadzam po ściankach, troszkę sera, kurczaka, oliwki, sałatę, kurczaka, sos i ser. ( oczywiście kolejność jest dowolna).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka