Składniki:*
- pierś kurczaka
- ząbki czosnku 3 szt.
- papryczka peperoni
- kolendra suszona 7 ziaren
- miód płynny 1,5 łyżeczki
- sok z cytryny 2 łyżki
- oliwa 3 łyżki
- sól, pieprz
Ziemniaki można pominąć na rzecz innych dodatków np. grillowanych warzyw, wtedy danie przygotowuje się nieco szybciej.
Przygotowanie:
- Ziemniaki myję, i kroję w plastry. Przyprawiam i skrapiam oliwą.
- Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, wkładam ziemniaki. Piekę około 20-30 minut.
- Do naczynia wrzucam : czosnek przeciśnięty przez praskę, papryczkę posiekaną ( bez pestek), miód, sok z cytryny, oliwę, rozgniecione ziarna kolendry oraz kilka szczypt soli i pieprzu.
- Kurczaka myję, osuszam, oczyszczam, przekrawam na pół i delikatnie rozbijam ( głównie tą grubszą część, nie chodzi o to by powstały kotlety tylko by różnica pomiędzy najgrubszym kawałkiem a najchudszym była mniejsza niż "firmowo").
- Kurczaka wkładam do marynaty i chowam do lodówki. Ja zazwyczaj trzymam go około 2 godzin, ale na dobrą sprawę 15 minut też by było dobrze ( czyli tyle mniej więcej ile pieką się ziemniaki).
- Kurczaka układam na foli aluminiowej, polewam marynatą . Formuję wyższy brzeg by marynata cały czas była przy kurczaku a nie rozlała się po blasze.
- Po około 20 -30 minut pieczenia ziemniaków - Piekarnik przestawiam na 250 stopni z włączoną funkcją grill. Wkładam kurczaka. Ziemniaki nadal się pieką.
- Piekę 10-15 minut. W połowie pieczenia obracam na drugą stronę. Wyjmuję kurczaka i podaję z ziemniakami.
Smacznego :)
*Przepis ten powstał w oparciu o przepis opublikowany w gazecie Sól i pieprz.
wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuń