Kompot z truskawek - proste i pyszne.
Składniki:
- truskawki 0,5 kg
- woda 3 szklanki
- lód
Przygotowanie:
1. Wodą gotuję w czajniku. Truskawki myję i oczyszczam z szypułek. Wkładam do garnka.
2. Truskawki zalewam 3 szklankami wrzątku i stawiam na ogniu.
3. Czekam chwilę jak wypłynął i woda zacznie bulgotać ( spieni się), wyłączam ognień, nakrywam przykrywką i zostawiam na ok 1 godzinę.
4. Teraz pozostaje tylko rozpocząć zabawę by schłodzić kompot gdy w domu i za oknem jest ponad 30 stopni :)
5. Po trudach, mogę powiedzieć, że było warto, zimny truskawkowy kompot bez cukru od razu poprawia humor .
myszko, urocze serduszka lodowe.
OdpowiedzUsuńach, orzeźwienie jak znalazł! dodałabym jeszcze odrobinę mięty. to już wtedy dopiero by było!
pyszne chłodzenie.
OdpowiedzUsuń