Pieczone pałki kurczaka w orientalnej, pomarańczowej marynacie


na zdjęciu są pomarańcze tylko światło za mocne


Składniki:
  • 4 pałki kurczaka
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki sosu sojowego ciemnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
Przygotowanie:
  1. Pałki kurczaka umyć, osuszyć.
  2. Sos sojowy wymieszać z miodem, czosnkiem przeciśniętym przez praską, papryką oraz sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy.
  3. Kurczaka włożyć do marynaty i dobrze wymieszać.
  4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego kurczaka i marynatę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut.
  5. Podawać z plastrami pomarańczy.
Smacznego :)
Przepis lekko zmodyfikowany według przepisu opublikowanego w dodatku "Palce lizać" do Gazety Wyborczej.
Smakołyki na pikniki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka