Pieczone skrzydełka w glazurze

 z ketchupu, miodu i chili .....




Składniki ( na jedną osobę):
  • 4 skrzydełka kurczaka
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki chili
  • olej do skropienia około 2 łyżeczki
  • 2 ziemniaki + papryka słodka, zioła prowansalskie, oliwa do skropienia
Przygotowanie:
  1.  Składniki marynaty czyli miód, sos sojowy, ketchup, czosnek, chili oraz olej mieszamy.
  2. Dobrze nacieramy skrzydełka. Najlepiej było by schować je do lodówki na noc czy kilka godzin ale nie jest to konieczne.
  3. Ziemniaki myjemy, kroimy, posypujemy papryką oraz ziołami, skrapiamy oliwą.
  4. Wszystko razem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut. W połowie pieczenia obracamy skrzydełka.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. mm taka pikanta glazurka do kurczaka jak znalazł ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam,mniam uwielbiam na ostro :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka