Składniki ( na jedną osobę):
- 4 skrzydełka kurczaka
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki chili
- olej do skropienia około 2 łyżeczki
- 2 ziemniaki + papryka słodka, zioła prowansalskie, oliwa do skropienia
- Składniki marynaty czyli miód, sos sojowy, ketchup, czosnek, chili oraz olej mieszamy.
- Dobrze nacieramy skrzydełka. Najlepiej było by schować je do lodówki na noc czy kilka godzin ale nie jest to konieczne.
- Ziemniaki myjemy, kroimy, posypujemy papryką oraz ziołami, skrapiamy oliwą.
- Wszystko razem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut. W połowie pieczenia obracamy skrzydełka.
mm taka pikanta glazurka do kurczaka jak znalazł ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
Mniam,mniam uwielbiam na ostro :-)
OdpowiedzUsuń