Składniki ( dla jednej osoby):
- dzwonko łososia
- plasterek masła
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pół papryczki peperonni
- sól
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 2 łyżeczki bazylii + 1 łyżeczka
- 2 małe lub 1 duży ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Do moździerza wkładam : posiekaną papryczkę, sok z cytryny, sól, pieprz cytrynowy, posiekany czosnek, bazylię ( 2 łyżeczki) oraz plaster masła. Wszystko dokładnie "ugniatam" i mieszam.
- Łososia myję, osuszam, kładę na foli aluminiowej, nakładam na niego powstałą pastę z dwóch stron i polewam pozostałym w moździerzu sokiem oraz posypuję 1 łyżeczką bazylii.
- Folię składam tak by powstała "zamknięta koperta" i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę 20 minut.
- Focaccię kroję w paski i gdy łosoś pieczę się 15 - 18 minut wkładam ją do piekarnika celem podgrzania .
Łosoś pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńfajna ta skorupka ;D musiało być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia! :)
OdpowiedzUsuń