Składniki :
- ciasto francuskie
- 1 białko do posmarowania brzegów
- 300 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki tymianku ( suszonego lub świeżego)
- 1 jajko
- 50 g śmietany 22 procent
- 240 g sera camembert
- 80 ml mleka
- 20 g orzechów włoskich
- sól, pieprz, olej do smażenia
- Pieczarki umyć, uciąć ogonki, pokroić w plasterki.
- Przesmażyć na odrobinie oleju, posolić i popieprzyć, gdy zaczną mięknąć dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek, dusić aż woda odparuje.
- W miseczce roztrzepać jajko, dodać mleko i śmietanę , posolić i popieprzyć.
- Ser pokroić w plastry, orzechy drobno posiekać.
- Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i układamy na blaszce, formujemy wysoki brzeg.
- Układamy pieczarki na cieście, na nich plastry sera, następnie delikatnie zalewamy masą jajeczną tak by się nie wylała na boki, posypujemy orzechami i pieprzem.
- Brzegi smarujemy białkiem za pomocą pędzelka.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem lub do 200 bez termoobiegu, pieczemy 20-25 minut. Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia.
- Po wyjęciu należy odczekać 2 minuty i można podawać, na ciepło lub zimno.
Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z gazety "Palce lizać" dodatku do Gazety Wyborczej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka