Zdjęcia zrobiłam 8 lat temu także jakość nie jest zbyt dobra.
Składniki :
- 2 jajka
- 2 cukry waniliowe
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 dag twarogu
- 1 cytryna
- 50 dag śmietany kremówki
- 1 galaretka wiśniowa
- wiśnie do dekoracji
- płatki migdałów do dekoracji
- Najpierw pieczemy biszkopt : białka ubijamy na sztywną pianę, dodając 5 łyżek cukru i 1 cukier waniliowy. Dodajemy żółtka i mieszamy.
- Następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy.
- Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 minut.
- Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Od pozostałego cukru odsypujemy 2 łyżki ( które odkładamy na później) a resztę wsypujemy do twarogu, dodajemy cukier waniliowy oraz sok wyciśnięty z cytryny. Dokładnie miksujemy masę. Dodajemy żelatynę, mieszamy.
- 40 dag śmietany ubijamy i dodajemy do masy twarogowej.
- Powstały krem wlewamy na biszkopt ( nie ważne jeśli nie przypomina kremu i tak stężeje).
- Tort wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.
- Galaretkę mieszamy z 2 łyżkami cukru, zalewamy 1/4 l gorącej wody, dobrze mieszamy.
- Migdały można uprważyć na suchej patelnia.
- Wiśnie drylujemy, układamy na górze tortu, zalewamy tężejącą galaretką.
- 10 dag śmietany ubijamy, smarujemy boki ciasta i obsypujemy płatakmi migdałów.
Przepis pochodzi z gazety "Życie na gorąco" z przed kilku lat.
ja też mam gdzieś zamyszkowane zdjęcia czekające na publikację. Torcik prezentuje się apetycznie. Widać, że wciąż królują wiśnie
OdpowiedzUsuń8 lat? :-)) pyszny torcik
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wygląda, na pewno kiedyś zrobię podobny !!
OdpowiedzUsuńPyszniutki, już mi ślinka cieknie na sam widok zdjęć!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń