Letni wiśniowy torcik

 Torcik ten robiłam dawno, dawno temu, dziś znalazłam jego zdjęcie stąd też przepis. Pamiętam że był dobry mimo że nie lubię tortów - kremów z żelatyną. Pamiętam też że bałam się że mi nie wyszedł gdyż masa była płynna ale po schowaniu do lodówki okazało się że jest jak najbardziej prawidłowy, więc myślę że mogę go polecić do wypróbowania.
Zdjęcia zrobiłam 8 lat temu także jakość nie jest zbyt dobra.





Składniki :
  • 2 jajka
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 dag twarogu 
  • 1 cytryna 
  • 50 dag śmietany kremówki
  • 1 galaretka wiśniowa
  • wiśnie do dekoracji
  • płatki migdałów do dekoracji
Przygotowanie :
  1. Najpierw pieczemy biszkopt : białka ubijamy na sztywną pianę, dodając 5 łyżek cukru i 1 cukier waniliowy. Dodajemy żółtka i mieszamy.
  2. Następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy.
  3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 minut.
  4. Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  5. Od pozostałego cukru odsypujemy 2 łyżki ( które odkładamy na później) a resztę wsypujemy do twarogu, dodajemy cukier waniliowy oraz sok wyciśnięty z cytryny. Dokładnie miksujemy masę. Dodajemy żelatynę, mieszamy.
  6. 40 dag śmietany ubijamy i dodajemy do masy twarogowej.
  7. Powstały krem wlewamy na biszkopt ( nie ważne jeśli nie przypomina kremu i tak stężeje).
  8. Tort wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.
  9. Galaretkę mieszamy z 2 łyżkami cukru, zalewamy 1/4 l gorącej wody, dobrze mieszamy.
  10. Migdały można uprważyć na suchej patelnia.
  11. Wiśnie drylujemy, układamy na górze tortu, zalewamy tężejącą galaretką.
  12. 10 dag śmietany ubijamy, smarujemy boki ciasta i obsypujemy płatakmi migdałów. 
I  gotowe :)

Przepis pochodzi z gazety "Życie na gorąco" z przed kilku lat.

7 komentarzy:

  1. ja też mam gdzieś zamyszkowane zdjęcia czekające na publikację. Torcik prezentuje się apetycznie. Widać, że wciąż królują wiśnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie wygląda, na pewno kiedyś zrobię podobny !!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszniutki, już mi ślinka cieknie na sam widok zdjęć!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka