Składniki:
- polędwiczka wieprzowa długa
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 -3 łyżki masła
- dużo pieprzu i odrobina soli
- ser pleśniowy z niebieską pleśnią
- bagietka
- gruszka pokrojona w plastry
Przygotowanie:
- Polędwiczkę myję , osuszam, oczyszczam i kroję w cienkie plastry. Następnie obficie je posypuje zmielonym pieprzem i odrobiną soli.
- Masło rozpuszczam na patelni, wkładam polędwiczki i dodaję 2 łyżki miodu, dobrze mieszam i smażę aż będą ładnie przypieczone i miękkie w środku.
- Bagietkę kroję na plastry. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i chwilę podpiekam, następnie wyjmuję i układam na nich plastry sera pleśniowego, wkładam ponownie do piekarnika i czekam aż ser się rozpuści.
- Na grzankach z serem układam plaster polędwiczki a nim pokrojoną w plastry gruszkę i gotowe.
świetnie by się sprawdziło na przystawkę. pycha!
OdpowiedzUsuń