Składniki:
- pierś kurczaka
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżka oliwy
- sok i skórka z całej limonki
- ser bursztyn ( kawałeczek)
- Curry mieszamy z chili, sokiem i skórką z limonki oraz łyżką oliwy.
- Kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
- Wkładamy kurczaka do marynaty i dobrze mieszamy. Odstawiamy na 20-30 minut do lodówki.
- Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Wyjmujemy kurczaka z lodówki i nadziewamy na szpadki, patyczki do szaszłyków, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni z opcją grill , po 6 minutach obracamy szaszłyki, po kolejnych 6 posypujemy szaszłyki serem i podpiekamy 2 minuty.
Przepis ten lekko został zmodyfikowany według przepisu z gazety "Moje gotowanie" numer - czerwiec 2012 - Malezyjski satay z kurczaka.
kurczaka z curry uwielbiam! jego 'szaszłykowa' wersja bardzo mi się podoba! ^^
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis ;) Dzięki,ze dołączyłaś do mojej akcji. Czekam na kolejne przepisy! Pozdrawiam! ;-))
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie ich wiele, a przynajmniej powinno bo jakoś tak wychodzi że na moim stole królują właśnie potrawy z piersi kurczaka :) Pozdrawiam
UsuńMyszko! Jak tu pysznie u Ciebie:) Zostaję, by się delektować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
wyglądają bardzo apetycznie mniam :)
OdpowiedzUsuń