http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/2011/07/piers-z-indyka-z-aromatyczna-cytrynowo.html
Składniki:
- pierś z indyka
- 1/2 cytryny - skórka + sok
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tymianku suszonego
- sól, pieprz
- 2 plasterki masła
- Piersi z indyka myję, osuszam, oczyszczam.
- Do miski wkładam : skórkę i sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, miód, oliwę, tymianek, sól, pieprz i dokładnie mieszam.
- Naczynie żaroodporne smaruję oliwą.
- Indyka dokładnie nacieram marynatą.
- Wkładam do naczynia, polewam pozostałą marynatą, układam na nim masło. Zakrywam pokrywką.
- Wkładam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 40 minut. Kilka krotnie podczas pieczenia polewam sosem.
- Wyjmuję indyka, kroję w plastry. Podaję z sałatką z pomidorków koktajlowych z mozzarellą, bazylią i oliwą.
Smacznego :)
To naprawdę aromatyczne danie. :) Tak podane, zjadłabym z przyjemnością.
OdpowiedzUsuńWyjątkowo ładnie to wygląda : ) Gratuluję, ze zwykłego dania zrobiłaś super wyrafinowany posiłek !
OdpowiedzUsuńMyszka gotuje...Kotek zajada! Dobry przepis. Dzięki:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń