Składniki:
- polędwiczka wieprzowa długa
- 1 kg kurek świeżych
- 400 ml śmietany 18 %
- 5 kropli sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki majeranku
- 3 łyżki tymianku
- 2 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól, pieprz, masło
- 1-2 cebule
- makaron tagliatelle
Przygotowanie :
1. Polędwiczkę myję, osuszam, oczyszczam. Kroję w cienkie plastry.
2. Nacieram majerankiem, 2 łyżkami tymianku, czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
3. Podsmażam na rozgrzanym maśle.
4. Polędwiczki zdejmuję z patelni i odstawiam na bok.
5. Na patelnię wrzucam cebulę i czekam aż się "zeszkli", dodaję oczyszczone kurki i smażę aż woda z grzybów odparuję.
6. Dodaję śmietanę, sos sojowy, 1 łyżkę tymianku, sól i pieprz, wkładam polędwiczki, mieszam , nakrywam przykrywką i duszę około 20 minut na małym ogniu.
7. Gotuję makaron.
8. Podaję polędwiczki z sosem , obok makaron polany także sosem.
Smacznego :)
tez korzystam z sezonu kurkowego ile się da, a na zimę mam zapasy w zamrażalce :)
OdpowiedzUsuńPyszny makaron :) Z kurek trzeba korzystać, w końcu nie zawsze są.
OdpowiedzUsuńsos kurkowy...mmmmm ;) rozpływa się w ustach. uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuń