Składniki :
- polędwiczka wieprzowa ( długa)
- 15 dag sera pleśniowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka chili w proszku
- pieprz czarny
- 3 marchewki
- 1 cukinia
- 5 ziemniaków
- łyżeczka imbiru suszonego
- plaster masła
- 1 łyżka sosu sojowego
- oliwa chili z czosnkiem
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka papryki ostrej
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- + nić kuchenna
- Polędwiczkę myję, osuszam. Przekrawam wzdłuż tak by uzyskać płat mięsa. Następnie ją rozbijam.
- 10 dag sera pleśniowego, ząbek czosnku, pieprz oraz chili miksuję na gładką pastę.
- Na mięsie rozprowadzam pastę. Zaczynam zwijać polędwiczkę w roladkę, dokładnie ją obwiązuję nicią.
- Obsmażam polędwiczkę na oleju.
- Ziemniaki myjemy i kroimy na plastry. Mieszamy z oliwą chili i czosnek, dodajemy tymianek i paprykę.
- Na blaszce układam polędwiczkę obok ziemniaki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut.
- Marchewkę i cukinię myję i obieram.
- Za pomocą obieraczki do warzyw - kroję cukinię i marchewkę na cienkie paski.
- Zagotowuję wodę w czajniku, przelewam do garnuszka. Wrzucam paseczki marchewki, mieszam i zostawiam na minutę. Wyjmuję marchewkę i przelewam zimną wodą.
- Powtarzam z cukinią
- Do marchewki dodaję imbir, wkładam na patelnię z rozpuszczonym masłem, dodaję cukier, zmniejszam ogień i pod przykryciem duszę około 7 minut.
- Zdejmuję z patelni i odstawiam na bok.
- Wkładam cukinię na patelnię, dodaję sos sojowy i smażę około 4 minut.
- Polędwiczki wyjmuję z piekarnika, usuwam nić, kroję na plastry, posypuję 5 dkg pokruszonego sera pleśniowego, podaję z ziemniaczkami i warzywami.
O ja! Poszalałaś! Mąż zadowolony? A co ta sówka tam robiła ;>
OdpowiedzUsuńmężu - zazdroszczę żony :-D
OdpowiedzUsuńojj jaka pieknie wyglada;) slinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńPięknie i nader apetycznie podane:)
OdpowiedzUsuńAleż to pięknie wygląda! Wspaniale podane:)
OdpowiedzUsuńjak mąż się nie zachwycił tym obiadkiem, to zasluguje na porządnego kopniaka! pyszności ;) aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuń