Składniki :
- polędwiczka wieprzowa
- 3 garści suszonych grzybów ( u mnie głównie podgrzybki)
- 300 ml śmietany 18 procent
- tymianek suszony
- majeranek suszony
- kawałek sera parmezan
- makaron tagliatelle
- 1 cebula
- czosnek granulowany
- 5 kropel sosu sojowego ciemnego
- Grzyby należy opłukać pod bieżącą wodą. Następnie włożyć do garnuszka, zalać 2 szklankami wrzątku i dostawić na godzinę.
- Polędwiczkę myjemy, osuszamy, oczyszczamy, kroimy w cienkie paseczki, opruszamy pieprzem, majerankiem, tymiankiem, oraz czosnkiem.
- Obsmażamy na oliwię. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.
- Grzyby odcedzamy, ale nie wylewamy wody. Kroimy w paseczki.
- Na patelnię wkładamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy łyżkę oliwy. Chwilę podsmażamy, dodajemy grzyby wraz z wodą. Nakrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut.
- Następnie dodajemy śmietanę, sos sojowy przyprawiamy tymiankiem, pieprzem, solą i czosnkiem. Dokładamy polędwiczki i dusimy pod przykryciem 15 minut.
- Odkrywamy pokrywkę i na dużym ogniu redukujemy sos.
- Podajemy z makaronem, posypujemy startym serem.
o, naaprawdę pysznie!
OdpowiedzUsuńsos grzybowy! uwielbiam.. a grzybki mam, więc z chęcią sobie upichcę ;)
OdpowiedzUsuń