...spaghetti carbonara w wersji bez śmietany.
Dla mnie ze śmietaną makaron był zdecydowanie za ciężki i mdły, bez śmietany jest dużo lepiej.
Składniki:
- boczek wędzony surowy
- 4 jajka
- ser parmezan w kawałku lub grana padano
- pieprz
- makaron
- Makaron gotujemy.
- Boczek kroimy w kostkę i na odrobinie oliwy podsmażamy aż będzie lekko rumiany.
- Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy, dodajemy pieprz, mieszamy i dodajemy starty ser, ( proporcje sera wedle uznania).
- Gdy makaron się ugotował, odcedzamy nie przelewając wodą i wkładamy na patelnię do boczku, dokładnie mieszamy, dodajemy jajka i mieszamy tak długo aż masa lekko się zetnie ale nie będzie jajecznicą.
Moja ulubiona carbonara! Pyycha :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię makarony :D
OdpowiedzUsuńbez śmietany powiadasz?
OdpowiedzUsuńja tam lubię ze śmietaną, wtedy sos jest tak aksamitny;)
a próbowałaś może ze śmietaną 0% albo jakoś na jogurcie? wtedy nie będzie tak ciężki sos, jeżeli Ci to przeszkadza.
PS. Nie wiem jak będzie u mnie z czasem w najbliższe dni, tak więc już dzisiaj życzę Ci Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia ;) ...i oby bliscy wyczyścili do zera talerzyki ze smakołykami, jakie im przygotujesz ;)
Pozdrawiam!
Martyna
może popróbuje z lżejszą śmietaną... kiedyś jadłam carbonare, która mi bardzo smakowała a ta którą ja przygotowuje smakuje wszystkim a nie mi.
UsuńDzięki serdeczne za życzenia :)