Dziś na obiad...

...spaghetti carbonara  w wersji bez śmietany.
Dla mnie ze śmietaną makaron był zdecydowanie za ciężki i  mdły, bez śmietany jest dużo lepiej.


Składniki:
  • boczek wędzony surowy
  • 4 jajka
  • ser parmezan w kawałku lub grana padano
  • pieprz
  • makaron
Przygotowanie :
  1. Makaron gotujemy.
  2. Boczek kroimy w kostkę i na odrobinie oliwy podsmażamy aż będzie lekko rumiany.
  3. Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy, dodajemy pieprz, mieszamy i dodajemy starty ser, ( proporcje sera wedle uznania).
  4. Gdy makaron się ugotował, odcedzamy nie przelewając wodą i wkładamy na patelnię do boczku, dokładnie mieszamy, dodajemy jajka i mieszamy tak długo aż masa lekko się zetnie ale nie będzie jajecznicą. 
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Moja ulubiona carbonara! Pyycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bardzo lubię makarony :D

    OdpowiedzUsuń
  3. bez śmietany powiadasz?
    ja tam lubię ze śmietaną, wtedy sos jest tak aksamitny;)
    a próbowałaś może ze śmietaną 0% albo jakoś na jogurcie? wtedy nie będzie tak ciężki sos, jeżeli Ci to przeszkadza.
    PS. Nie wiem jak będzie u mnie z czasem w najbliższe dni, tak więc już dzisiaj życzę Ci Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia ;) ...i oby bliscy wyczyścili do zera talerzyki ze smakołykami, jakie im przygotujesz ;)

    Pozdrawiam!
    Martyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może popróbuje z lżejszą śmietaną... kiedyś jadłam carbonare, która mi bardzo smakowała a ta którą ja przygotowuje smakuje wszystkim a nie mi.

      Dzięki serdeczne za życzenia :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka